Berlingske Liveblog

Livechat med Sissel-Jo Gazan

 • Hvordan arbejder du med romaner som "Dinosaurens fjer" og "Svalens graf"? Skitserer du først hele plottet, eller udvikler det sig, efterhånden som du skriver?
  Kommentar ()
 • lidt både og. Jeg har en grundlæggende ide som altid vokser eller ændrer sig i tak med at romanen bliver til. I forbindelse med Dinosaurens fjer fik jeg ideen da jeg selv skrev speciale og sad i de mørke gange på biologisk institut, og det slog mig at det var et genialt setup til en thriller. Så der begyndte jeg og romanen voksede så næsten organisk fra den oprindelige ide. Men Svalens graf var det lidt sværere. Der havde jeg længe ideen med at skrive om den danske forskergruppe bandims epokegørende forskning men der gik lang tid før jeg fandt ud af den menneskelige side af historien. Jeg nåede selv at blive frusrteret!
  Kommentar ()
 • Nu nævner du selv biologisk institut. Du er jo uddannet biolog, og det er en faglighed, du bruger som forfatter. Hvor meget synes du selv, den faglighed betyder?
  Kommentar ()
 • Jamen den betyder rigtig meget. Folk spørger tit om jeg slet ikke arbejder som biologo og jeg siger altid. helt forundret, "jo jeg laver ikke andet"! Jeg interesserer mig for naturvidenskab og for vidensskabteori,netop fordi jeg har været igennem studiet, og jeg bruger det nok lidt utraditionelt men ville aldrig være kommet på det, hvis jeg ikke havde siddet på studiet og tænkt over at det der med paradigmeskift kan man altså også bruge i en familiehistorie eller det der med palæontologi er interessant, for vi leder alle sammen efter sandheden og tror den er derude osv. Så denne her del af mit forfatterskab er i den grad skabt af mit fag. Jeg ved også en masse om hvordan man søger viden og forstår videnskabelige tekster osv, som har gjort det lidt lettere, men kun lidt :-)
  Kommentar ()
 • Hvordan kan det være at du valgte at aflive din hovedperson fra Dinosauren - og beholde bipersonen (politimanden) - i Svalens graf?
  Kommentar ()
 • @thomas: Jamen jeg har jo netop ikke aflivet Anna Bella? Hun lever i bedste velgående og sætter fut i Sørens følelsesliv :-) Men det var måske ikke det du mente? Jeg var længe meget i tvivl om jeg ville kunne skrive en serie, fordi jeg selv synes det er en af ulemperne ved krimier: At persontegningerne bliver så udvandede, fordi der til sidst ikke er mere at skrive om. Men da jeg tænkte mine tidligere hovedpersoner som nye bipersoner, hvilket så levnede plads til nye hovedpersoner, så kunne jeg pludselig se ideen. Så Marie og hendes familie er denne romans hovedpersoner, og de andre er medspillere, eller med til at støbe romanen. Men var det en særlig du tænkte på? Clive Freeman er hjemme i Canada og er vist blevet en sur gammel, bitter forsker, tror jeg :-)
  Kommentar ()
 • Hej. Det er med stor fornøjelse jeg har læst dine 2 sidste bøger. Har du nogensinde overvejet at gå tilbage til universitetsverdenen?
  Kommentar ()
 • @henrik. Ja, det overvejer jeg af og til. Især efter hver gang jeg har færdiggjort en roman, hvor jeg falder ned i et hul - et meget typisk hul, kan jeg forstår på mine forfatterkollegaer! Så overvejer jeg om det ville være bedre med et forskningsjob, hvor jeg hver dag vidste hvad jeg skulle, og jeg har også overvejet at blive sygeplejerske, læse videre på medicin, og har sågar undersøgt om jeg kunne komme ind på politiskolen, men der var jeg desværre ALT for gammel. Jeg tror at jeg endda får en eller anden stilling i universitetsverden, hvor jeg skal have et ben i hver lejr, hvis man kan kalde det sådan. En stilling som jeg netop kan bestride fordi jeg har baggrund i naturvidenskab og samtidig har formidlet så meget, og har gjort det til min niche at lægge svært tilgængeligt og komplekst naturvidenskabeligt stof ud til folk med ikke videnskabelig baggrund. Ved endnu ikke hvilken en stilling, men er åben for gode forslag!
  Kommentar ()
 • Hej Sissel,
  Jeg synes, at Svalens Graf er god, men personligt syntes jeg, at Dinosauerens Fjer var endnu bedre. Hvordan vurderer du selv de to romaner i forhold til hinanden?
  Kommentar ()
 • Skal du fejre din fornemme titel med en øl på Irsk pub i aften?
  Kommentar ()
leveret af ScribbleLive Content Marketing Software Platform