Berlingske Liveblog

United States of Trump

   
  Image result for obama trump putin
   
   

  Venstrefløjen er skuffet over Obama - og afslører sin egentlige hensigt

   
  Kommentar
   
  Da præsident Obama fredag aften dansk tid holdt sin sidste julepressekonference, håbede mange demokratiske aktivister, at han ville være deres yndlingspræsident fra film eller TV.
  At han ville være Andrew Shephard fra "The American President." At han ville være Jed Bartlet fra "West Wing." Eller allerbedst - præsident James Marshall fra "Air Force One."
  Med andre ord: At præsident Obama i det øjeblik ville stille sig i spidsen for situationens generalstab, opsamle dens vrede og kanalisere vreden ud i mobiliserende ord og de retfærdiges modangreb. Måske ville han annoncere, at Rusland éntydigt stod bag Trumps sejr, og at forholdet var så suspekt, at han ville udnævne en undersøgelsesdommer.  Obama kunne også sige, at han ville afklassificere og offentliggøre alle efterretninger om den russiske hacking af valget og den efterfølgende propaganda.
   
  Obama kunne så meget - og han gjorde ingen af delene.
  I stedet gjorde han følgende: Han fastslog, at russerne havde hacket valget og blandet sig med propaganda. Han oplyste, at han i september ved et ansigt til ansigt møde med Putin havde advaret sidstnævnte om at stoppe hackingen, og det havde russerne gjort. Og han vendte anklagen om og sagde, at den russiske hacking og propaganda ville have været ligegyldig, hvis ikke så mange amerikanere var så forblændede af politisk partiskhed, at de ville tro på hvad som helst, og hvis ikke de amerkanske medier var så principløse, at de ville offentliggøre hvad som helst.
  Herregud, sagde han, efter enhver anden målestok end areal "er Rusland et mindre land end os, det er et svagere land end os, dets økonomi producerer ikke noget, som nogen vil købe, bortset fra olie, gas og våben ... Rusland kan ikke ændre os, hvis ikke vi ønsker at blive ændret." Og det var netop sagen; russerne og deres letgennemskuelige propaganda kom kun til at spille en rolle, fordi nok amerikanere - og de amerikanske medier - ville det.
   
  - o -
   
  Det var præsident Obamas udlægning, og det var præsident Obama classic. No Drama Obama. Modtesen til præsidenten fra film og TV. Han gav ikke sine tilhængere action, han sleb ikke deres vrede, han rakte ikke en musket i vejret og ledte dem; i stedet kom han med en antiklimatisk parafrase over Martin Luther Kings ord om, at "buen i det moralske univers er lang, men den buer mod retfærdighed."
  Og reaktionen var en bundskuffet venstrefløj, som straks vendte sin vrede mod Obama.
  "Obama forsøger at redde sit eftermæle ved at ignorere hele Rusland/Trump-situationen. Det vil i stedet koste ham hans eftermæle," skrev én af de skuffede demokrater på Twitter.
  En anden skrev:
  "Barack Obama har vist sig at være som kaptajnen på Titanic. Et eksemplarisk og anstændigt menneske, som imidlertid kun vil blive huset for en katastrofe."
  Problemet med den pågældende skuffelse og vrede er imidlertid ikke meget anderledes end problemet hos de amerikanere, som kastede sig i armene på den mest lavintelligente russske propaganda:
  Den er baseret på politisk partiskhed, ikke principper.
  For følgende to kendsgerninger er kendsgerninger:
  - Donald Trump vandt valget. Vi kan diskutere alle mulige kontrafaktuelle situationer - vi kan diskutere, hvad der var sket, hvis russerne ikke havde blandet sig, og hvis FBI heller ikke havde blandet sig, eller hvis Hillary Clinton omvendt havde blandet sig i valgkampen i rustbæltestaterne - men det er netop kontrafaktuelt. Donald Trump vandt, og om godt en måned bliver han indsat som USAs næste præsident.
  - Rusland hackede valget og førte propaganda for at få Trump valgt, og det bør få alvorlige konsekvenser. Men det er endnu ikke bevist, at Trump konspirerede med præsident Putin, eller at Trump-kampagnen tilkaldte og dirigerede russerne, som militærets spejdere dirigerer bombeflyene i krig. Og derfor handler en modreaktion om Rusland og - foreløbigt - Rusland alene.
   
  -o-
   
  Barack Obama har - som jeg også tidligere har skrevet - fejlet afgørende ved ikke i real time at gå offentligt i rette med den russiske hacking og propaganda og indlede et cyber-modangreb. Præsident Putin fortjente at stå op til en morgen, hvor hans soveværelse var iskoldt, og når han tændte for lyskontakten, tændte intet lys.
  Men han fortjente det, fordi han angreb USA og intervenerede i et amerikansk valg; han fortjente det ikke for at blokere Donald Trump vejen til Det Hvide Hus eller for at anke et valg til en ikke-eksisterende ankeinstans.
  Valget er overstået, og Donald Trump har vundet. Regnskabet med Rusland er ikke gjort op, og vinderen er ikke fundet.
  Og det er en vigtig sondring, hvis vi ikke skal stirre ned i dybet og blive dybet selv.
   
   
   
   
   
  Topnyheden fra NBC News i nat: Præsident Putin stod personligt bag hackingen og den anti-amerikanske propaganda.
   
   

  Medier: Putin stod personligt bag hacking af valget i USA

   
  Det er en skandale, som hveranden dag synes at nå nye højder eller dybder - og som har sendt det amerikanske demokrati ud i et uudforsket terræn.
  Og i nat kom den foreløbige kulmination:
  NBC News oplyste, at de amerikanske efterretningstjenester nu "med en høj grad af sikkerhed" kan sige, at Vladimir Putin personligt stod bag hackingen af det amerikanske valg. Han beordrede hackingen og den efterfølgende anti-amerikanske propaganda, og han dirigerede den personligt, og hans mål "var flersidige," siger en højtstående efterretningskilde til NBC News. "Det begyndte som en hævnaktion mod Hillary Clinton, men udviklede sig til et forsøg på at dokumentere korruption i amerikansk politik og overbevise amerikanske nøgle-allierede om, at de ikke længere kunne stole på USA som en troværdig global leder," siger den pågældende autoritative kilde.
  Allerede i oktober fastslog 17 amerikanske efterretningstejenster i en fælleserklæring, at højtstående personer i Kreml tydeligvis stod bag hackingen og propagandaen, men nye oplyser peger altså éntydigt på præsident Putin som manden.
  CBS News kunne senere i nat uafhængigt konfimere NBCs oplysninger.
  De nye oplysninger overrasker ikke eksperter i det russiske magtapparat.
  "Russiske efterretningsvæsener griber ikke ind i det amerikanske valg uden en godkendelse fra den øverste chef. Det er logisk," skrev militæranalytikeren, profssor Max Boot, på Twitter.
  "Selvfølgelig gør de ikke det. Hvis man benægter det, aner man ikke, hvordan magtstrukturen i Rusland tager sig ud," skrev professor og tidligere ambassadør i Moskva, Michael McFaul.
   
   
   
   
  De nye afsløringer kom samtidigt med en eksplosion af vrede fra den republikanske senator, Lindsey Graham.
  Han oplyste til CNN, at den russiske efterretningstjeneste også under valgkampen havde hacket hans email-konto, og han have straffet russerne.
  "Jeg vil straffe dem for at intervenere i vores valg og forsøge at destablisere verden," sagde Graham, som ville arbejde døgnet rundt for at få vedtaget sanktioner, som ville lamme det russiske samfund.
  CNNs studievært replicerede, at præsident Trump formentlig ikke ville støtte sådanne nye sanktioner.
  "Jeg arbejder ikke for Donald Trump. Jeg er en del af den lovgivende magt. Vi har muligheden for at bestemme vores udenrigspolitik ... Jeg vil gøre mit for at forandre verden med hensyn til Rusland," svarede han.
   
  Dimensionerne af den russiske hacking og propaganda er da også enestående:
  Præsident Putin beordrede angiveligt en hacking og en propaganda, som enten havde til formål at få Trump valgt eller destablisere USA, og efter valget fik han en præsident, som har sagt, at han vil overveje at ophæve sanktionerne og anerkende den russiske annektering af Krim. Og Putin får måske også en amerikansk udenrigsminister, som han personligt i 2013 gav den russiske venskabsorden, og hvis multinationale oliekoncern kan hjemtage en boreaftale til 300 mia. dollar, hvis sanktionerne ophæves.
  Ydermere er amerikanske politikere, som assisterede Trump under valgkampen, nu i Moskva, hvor de tilbyder deres assistance til at få ophævet sanktionerne, oplyser NPR.
  "Det er ikke et republikansk eller demokratisk anliggende," sagde Lindsey Graham til CNN. "Det er et amerikansk anliggende."
   
  Og amerikanerne har noteret, hvad der foregår, afslørede en meningsmåling fra Fox News i aftes.
  Meningsmålingen bad bl.a. deltagerne sige, hvorvidt de mener, at Donald Trump er for "imødekommende eller konfliktsøgende" over for Rusland og Kina.
  50 pct. af amerikanerne mente, at Trump er for imødekommende over for Rusland, mens kun 15 pct. sagde det modsatte.
  Omvendt sagde 43 pct. af amerikanerne, at han er for konfliktsøgende over for Kina, mens kun 17 pct. sagde det modsatte.
   
   
  Samtidigt sagde 67 pct. af amerikanerne, at de har tillid til CIA, som er den efterretningstjeneste, som har været hårdest i vurderingen af den russiske indsats til gavn for Trump. Kun 28 pct. havde ikke tillid til CIA.
   
  Flere kritikere, bl.a. professor Mark Kleiman fra New York University, opfordrer nu præsident Obama til at udnævne en specialanklager, som skal afhøre og tilsige vidner under ed og nå til bunds i forløbet.
  Og det store spørgsmål er, om Trump-kampagnen medvirkede til den russiske hacking og propaganda. I øjeblikket er det ubevist, det er skandalens missing link, og eneste kendte indicie er, at den russiske viceudenrigsminister, Sergei Ryabkov, har sagt, at "der var kommunikation" mellem Moskva og Trump-kampagnen under valgkampen.
   
  Under alle omstændigheder ligner det alt sammen - lagt sammen - vanskeligheder for præsident Trump og præsident Putin.
   
   
   
   
  Image result for ivanka trump reuters

   

  CNN: Ivanka Trump flytter ind i Det Hvide Hus

   
  Donald Trumps datter, Ivanka, flytter ind i Det Hvide Hus.
  Det oplyser kilder til CNN.
  Traditionalt har den amerikanske førstedame haft et kontor i øst-siden af Det Hvide Hus, og her har Michelle Obama og hendes stab også holdt til i de seneste otte år. 
  Nu planlægger Trump at indrette kontoret som "Office of the First Family." Førstefamiliens kontor - og det er her, at Ivanka Trump skal holde til, siger CNN. Hendes opgave bliver de opgaver, som en traditionel førstedame har. Hun skal bl.a. være vært, når besøgende og delegationer dukker op i Det Hvide Hus, og hun skal også rådgive præsident Trump om familiepolitik, oplyser CNN.
  Det er et unikt brud med alle amerikanske skikke, og rygtesmede gætter om de reelle motiver bag beslutningen - men det ligger fast, at Trumps hustru, Melania Trump, foreløbigt bliver i New York, officielt for at parrets søn, Barron, kan gøre skoleåret færdig.
  Men dermed slutter familieaffæren i Det Hvide Hus ikke. For Ivankas mand, Jared Kushner, har under hele valgkampen været en nær rådgiver for Trump, og han var bl.a. en varm fortaler for at udnævne Rex Tillerson som udenrigsminister, har New York Times oplyst. Trump lytter til ham, og under valgkampen kom det også frem, at han holder den søvnbesværede Trump med selskab i de sene timer, hvor den kommende præsident alligevel ikke kan sove.
  Ifølge CNN ventes Kushner at få en officiel rådgivertitel og blive placeret på et kontor i nærheden af Det Ovale Værelse.
  Ivanka Trumps titel er endnu ikke fastlagt.
   
  Nyheden kommer samme dag, som det vakte behørigt opsigt, at Trumps børn også deltog i den kommende præsidents møde med alle topcheferne fra Silicon Valley.
   
   

   
  Trumps børn, Don Jr., Ivanka og Eric, var placeret for bordenden, mens bl.a. cheferne for Apple, Google, Tesla og Facebook sad langs bordsiderne.
   
   
   
   
   
   
   

  Trump vælger "ven af Vladimir" som udenrigsminister - og andre updates 

   
   
   
   

   
   
   

  Trump vil have Rex Tillerson som udenrigsminister

   
  Den officielle meddelelse kommer først tirsdag eftermiddag dansk tid, men i nat kunne flere medier afsløre det: Donald Trump vælger Rex Tillerson, den 64-årige chef for ExxonMobile, som udenrigsminister.
  Dermed slutter en månedlang udenrigsministerjagt, som morsomme hoveder har sammenlignet med en version af Trumps reality-show, "The Apprentice," fordi jagten var så offentlig og med så mange teasere undervejs. Først var tidligere borgmester Rudy Giuliani favorit, så senator Bob Corker, så general David Petraeus og tidligere præsidentkandidat Mitt Romney, og først lørdag mødtes Trump første gang med den mand, som han angiveligt endte med at vælge, skriver New York Times.
  Ifølge avisen beskrev Trump bagefter Tillerson som en mand "i en helt anden liga end alle de andre."
  Og der er ikke tvivl om, at Tillerson er en mand, som i teorien kan blive en effen udenrigsminister, for han har de facto trænet i jobbet i halvdelen af sin karriere, som Steve Coll skriver i sin eminente bog, "Private Empire:"  Som chef for ExxonMobile har Tillerson verden over først sin egen udenrigspolitik og indgået aftaler i 50 lande og forsøgt at se om hjørner og ind i fremtiden.
   
   
  Image result for rex tillerson reuters
  Rex Tillerson - en "ven af Vladimir," og Putin overrakte ham personligt den russiske venskabsorden
   

   

  Men Senatet kan stoppe Tillerson, fordi han er "ven af Vladimir"

  Når Trump vælger en udenrigsminister, nominerer han vedkommende, og han bliver ikke minister, hvis ikke Senatets udenrigsudvalg og derefter et flertal i Senatet siger god for ham.

  Det kan blive et problem for Tillerson, som jeg også skrev her på bloggen i går.
  Tillerson blive rutinemæssigt omtalt som Vladimir Putins bedste ven i USA, og Putin tildelte ham personligt i 2013 den fornemme venskabsorden, der - som navnet siger - gives til Ruslands sande venner. Tillerson er en arg modstander af sanktionerne mod Rusland, som også kostede hans virksomhed, ExxonMobile, en ordre til 300 mia. dollar. Olieselskabet havde kort forinden indgået aftalen med det statslige russiske selskab Rosneft.
  Men det nære venskab med Rusland stryger en del medlemmer af Senatets Udenrigsudvalg mod hårene.
  Udvalget består af 19 medlemmer - ni demokrater og ti republikanere - og hvis vi antager, at alle ni demokrater stemmer imod Tillerson, så skal der reelt kun flyttes yderligere én stemme for at dræbe nomineringen i udvalget. Mindst fire republikanere i udvalget kan forestilles at have tvivl om Tillerson. Marco Rubio udtalte i går, at han ikke ønsker en udenrigsminister, som er "ven af Vladimir." Jeff Flake stemte angiveligt ikke på Trump ved præsidentvalget, men på en uafhængig republikaner, og både Rand Paul og Cory Gardner har talt dunder mod Rusland i de seneste dage og krævet en undersøgelse af den russiske hacking.
  Hvis de stemmer, som de taler, så dør Tillersons nominering i udenrigsudvalget.
   
   
   
   
   
   

  Og stakkels Mitt Romney...

   
  Under valgkampen var Mitt Romney en bister modstander af Donald Trump, som han kaldte en fupmager og charlatan, og derfor var det en overraskelse, da samme Romney tog imod Trumps invitation til at blive interviewet som udenrigsminister. Og da de to spiste frølår samen fik vi ovenstående foto, som inspirerede så mange socialmediale vittigheder.
  Nu er Romney så blevet sorteret fra, og de sociale medier spekulerer igen over, hvad det hele drejede sig om.
  En Trump-allieret, Roger Stone, siger til The Hill, at det blot handlede om at "tortere Mitt Romney," mens andre mente, at Romneys patriotisme fik ham til at gå blindt ind i et tabt ærinde. De mest kyniske så et skakspil, hvor Trump konkluderede, at Romney kunne blive en slem kritiker i de kommende år. Hvis han lokkede ham med et job, og hvis Romney hoppede på den, ville enhver fremtidig kritik bare lyde som bitterhed fra Romneys side.
  Uanset hvad, så reagerede Romney stoisk på afvisningen.
   

   
  "Det var en ære at være i betragtning til jobbet som udenrigsminister for vores storartede land."
   
   
   
   
   
   
   

  Og her er Prospects mening om den vej, som Amerika går

  I det britiske magasin Prospect skriver Adam Tooze om den måde, som USA tilkæmpede sig rollen som verdens eneste supermagt - og hvordan verden blev USAs verden - mens Francis Fukuyama skriver om den måde, som det hele endte på. Med Trump.

   

   
   
   
   
   
   
  Photo published for Exclusive: Top U.S. spy agency has not embraced CIA assessment on Russia hacking - sources
   

  Efterretningstejenster er uenige om, hvorfor Rusland hackede valget

  Reuters offentliggjorde i nat en interessant historie, som blotlægger, hvad der i de seneste dage er blevet klart: At de 16 forskellige amerikanske efterretningstjenester er enige om, at Rusland stod bag en massiv hacking af det amerikanske valg; og de er enige om, at hackingen og den efterfølgende propaganda var beordret i Kreml, og at de russiske sikkerheds- og efterretningstjenester FSB og GRU stod for implementeringen, og de er tillige enige om, at russerne hackede både republikanerne og demokraterne.

  Men de er ikke enige om, hvorfor Rusland gjorde det. CIA konkluderer, at Rusland gjorde det for at hjælpe Trump til en sejr - og deres vurdering bunder i, at russerne kun offentliggjorde demokratiske hacks og ikke republikanske - mens bl.a. FBI og det overordnede efterretningsdirektorat, ODNI, siger, at de kun kan bevise, at russerne hackede massivt, men de kan ikke med sikkerhed sige hvorfor. Det kan f.eks. også være for at destabilisere det amerikanske demokrati.

   
   
   
   
   
   
   
   

  Hvem dumpede Lockheeds aktier før Trumps tweet?

   

  Finansjournalisten Amichai Stein offentliggjorde i går denne opsigstvækkende grafik. Klokken 8:26 udsendte Trump et tweet, hvor han angreb Lockheed Martins F-35 program. Trumps tweet fik forudsigeligt nok Lockheeds aktier til at styrtdykke. Men læg mærke til handelsgrafen til venstre. Klokken 8:20 - seks minutter før Trumps tweet - er der en eller flere sælgere, som begynder at dumpe deres aktier i Lockheed og dermed kommer de det følgende dyk i forkøbet.

  Det kan selvfølgelig være held, men det kan også være noget andet, indikerer Stein.

   
   
     
   
   
   
   

  Nu vender den republikanske senatsleder sig også mod Trump

   
  Nu siger den republikanske senatsleder, Mitch McConnell, også, at han støtter en tværpolitisk undersøgelse af den russiske hacking og propaganda omkring det amerikanske præsidentvalg.
  "Russerne er ikke vores venner," siger McConnell, og han går hårdt efter enhver, som sætter sig på tværs af sådan en undersøgelse - også sine partifæller:
  "Gennem otte år forsøgte Obama-regeringen at forbrødre forholdene til Rusland og gjorde ingenting, mens Rusland blot udvidede sin indflydelsessfære og intervenerede på Krim, i det østlige Ukraine, Syrien og forsøgte at bølle de baltiske lande. Jeg vil have svært ved at tro, at nogle republikanere i Senatet på nogen måde vil være nølende over for at efterforske den russiske taktik eller ignorere den."
  Som senatsleder kunne McConnell have gjort en tværpolitisk undersøgelse vanskelig, og han kunne have sat sig på tværs af høringer i Senatet - men nu går han over til samme side, som Trump-kritikere som John McCain og Lindsey Graham.
  Dermed synes Trumps sidste forsvar i Senatet at være brudt sammen, og her er den sure kommentar da også fra Trumps talsmand:
   
  "Jeg mener klart. at der her er tale om et forsøg på af af-legitimere den kommende præsident, Donald Trumps, valgsejr."
   
   
   
   
  Updates:
   
   
  1. Her er listen over senatorer, som lige nu går imod Trump og vil have Russiagate undersøgt.
   
   
   
   
   
   
   
  2. Yderligere en senator melder sig mod Trump
   
  Den republikanske senator Cory Gardner har også meldt sig som varm tilhænger af en efterforskning af Russiagate. Gardner er medlem af Senatets Udenrigsudvalg og skal være med til at godkende en eventuel udenrigsminister.
   
   
  Image result for trump images reuters
   
   

  Nu kommer det republikanske opgør med Trump

   
  Nyhedsanalyse
   
  Det var givet, at det ville ske på et eller andet tidspunkt - at Donald Trump og dele af det republikanske parti ville støde sammen med samme kraft som to kontinentplader.
  Det er ikke desto mindre overraskende, at det sker allerede nu - så kort tid efter valget og så relativt lang tid før Trumps tiltræden, og på et tidspunkt, hvor hans magt er mere emblematisk end eksekutiv.
  Men det sker nu og i den grad, som min gode kollega, Kristian Mouritzen, også skriver i dagens avis.
  Og forklaringen er, at Donald Trump har foræret sine kritiske partifæller en sag, som er for god til at ignorere. En vindersag, hvis der nogensinde har været en republikansk vindersag: Rusland og præsident Putin.
   
  Konflikten kunne være kommet over så mange andre emner, hvor vælgerne ville have holdt med Trump - f.eks. hvis de mest liberalistiske republikanere ville have privatiseret sygesikringen for ældre og veteraner eller folkepensionen. Eller hvis Trump ville indføre en straftold på 35 pct. på virksomheder, som udflager jobs, eller hvis han ville sanktionere mod Kina.
  På de områder og så mange andre ville hans kritikere i partiet have haft det som det serbiske fodboldlandshold på Qemal Stafa stadion i Tirana. Det er ikke bare udebane, men langt-udebane.
   
   
  Image result for photo trump and putin montenegro
   
   
  Rusland er en anden historie.
  Under valgkampen deltog jeg i flere af Donald Trumps vælgermøder og overlevede de tilbagevendende ritualer om "lock her up" og et pibekor mod os i pressefolden. Der var en ekstatisk begejstring for Trump, han kunne oplæse en menu fra Jensens Bøfhus, og tilskuerne ville huje og stampe - på nær et enkelt punkt, hvor jublen var sporadisk. Nemlig når han begyndte at forsvare præsident Putin. Når han begyndte at tale om at tæt samarbejde med Moskva og lød som om, han var gladere for russerne end for de amerikanske allierede.
  Nogle tilskuere klappede, men der var også tilskuere, som klappede af Kristian Jensen i "Vild med dans," og det store flertal kiggede på deres hænder som om, de ikke vidste, hvad de skulle gøre af dem.
  Og den seneste opinionsmåling beviser det. Kun 17 pct. af amerikanerne har en favorabel opfattelse af Vladimir Putin. Det er nogenlunde det samme som andelen af amerikanere, som tror, at den amerikanske regering stod bag terrorangrebet 9/11.
   
  Hvis Donald Trump vil en alliance med Rusland, kræver det et skakspil, som ville gøre en stormester rundtosset.
  Men sådan opererer Trump ikke; i stedet vælger han at udkæmpe sin første kamp her, og på mindre end 48 timer kaster han sig ud i slaget med en strategi, som minder om general Picketts frontalangreb på en fjendtlig skyttelinje ved Gettysburg. 
   
  Her er, hvad der er sket:
  • Fredag kunne flere medier offentliggøre detaljer fra CIAs efterretninger om en russisk intervention i det amerikanske valg - med hacking og propaganda og med det formål at få Donald Trump valgt som præsident. Præsident Obama gav også fredag ordre til at få undersøgt anklagerne til bunds. Trump kunne brugt anledningen til at markere, at han ikke var den russiske kandidat, og han kunne have sagt, at  ingen fremmede magter skal foretage cyberangreb på USA. Det gjorde han ikke. I stedet angreb han efterretningstjenesterne, han lod forstå, at han var for "klog" til at læse deres efterretninger,  Trumps bud  på en viceudenrigsminister sagde, at hackingen kunne være en "falsk flag-operation" for at stille Trump i et dårligt lys, og Trumps kommende stabschef sagde, at det hele blot var et forsøg på at "omkæmpe valgkampen."
  • Den anden miskalkulation kom lørdag, hvor flere medier kunne oplyse, at Trump ville vælge Rex Tillerson som udenrigsminister. Tillerson er den amerikaner, som er på bedst fod med præsident Putin, han er ExxonMobils koncernchef, en arg modstander af sanktionerne mod Rusland, og præsident Putin har personligt overrakt ham den russiske venskabsorden. Trump har ikke bekræftet udnævnelsen af Tillerson, men han har i weekenden offentligt forsvaret ham, det samme har hans talspersoner, og det virker alt sammen som en eskalation af konflikten om Rusland.
   
   
  Det er næsten for godt til at være sandt for førende republikanske kritikere, som får foræret et emne, hvor de både kan gå i kødet på Trump og polere deres egne patriotiske akkreditiver.
  De behøver ikke engang kritisere Trump, de behøver ikke engang tale imod Trump eller nævne hans navn; de skal blot tale imod Rusland, og de skal blot kræve en sikkerhedspolitisk forsvarlig undersøgelse af den russiske hacking.
  Når de gør det, så taler de mod Trump per stråmand og synonym - og uden at kunne blive kritiseret for det. Bingo.
   
  Her er f.eks. den republikanske senator Lindsey Graham fra South Carolina:
   
   
  Han siger til CNN: "Rusland intervenerede i vores valg, og jeg vil have Putin personligt til at betale en pris for det."
   
  Og her er John McCain:
   
   
  Han siger: "Putin er en gangster, en bølle og en morder ... forholdet mellem Tillerson og Vladimir Putin skal undersøges."
   
  Samme McCain, som er formand for Senatets forsvarskomite, udsendte også en udtalelse om, at han vil arbejde tværpolitisk for at få efterforsket den russiske hacking af det amerikanske valg.
   
  Men det var ikke blot de to. Andre republikanere ytrede sig også, om end mindre spektakulært. Her er f.eks. senator Marco Rubio:
   
   
  Rubio siger: "At være en ven af Vladimir er ikke en kvalitet, som jeg leder efter i en udenrigsminister."
   
  Og flere. Her er den republikanske senator James Lankford fra Oklahoma:
   
   
  Han udtrykker sin støtte til McCain og Lindsey Graham om at få en tværpolitisk undersøgelse af den russiske hacking.
   
  Den republikanske senator Rand Paul fra Kentucky sagde i et interview på ABC:
   
  "You know, I think we need to get to the bottom of it. And I think there should be an investigation because in order to defend ourselves against other adversarial countries, we have to protect our information."
   
  "Jeg mener, at vi har behov for at komme til bunds i det her. Jeg mener, at der skal være en undersøgelse, fordi vi er nødt til at kunne forsvare vores oplysninger, når vi skal forsvare os mod fjendtlige lande."
   
  Sådan bliver det ved, hvis man går kringelkrogene af det seneste døgns begivenheder igennem. Igen og igen siger senatorer, at sagen skal undersøges til bunds, og at Rusland skal stå til regnskab - eller med andre ord: Tag den, Donald Trump.
   
  Dermed er det republikanske opgør med Donald Trump i gang, og det er i gang, fordi Trump har bevæget sig derud, hvor ikke andet end hans egen politiske overmod holder ham oppe.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Måling: Er du tilfreds med Trumps ageren ind til nu?

   
  Meningsmålerne fra Pew Research har gjort, hvad de traditionelt gør, når en ny præsident er blevet valgt, og inden han tiltræder:
  De måler, om amerikanerne er tilfredse eller utilfredse med den kommende præsident.
  Her er tallene for de seneste præsidenter og med årstal i parentes:
   
  Er du tilfreds med, hvad den kommende præsident hidtil har gjort?
   
  Donald Trump: 41 pct. tilfredse (2016)
  Barack Obama: 72 pct. tilfredse (2008)
  George W. Bush: 50 pct. tilfredse (2001)
  Bill Clinton: 62 pct. tilfredse (1993)
  George H. W Bush: 65 pct. (1989)
   
   
   

  Er Rex Tillerson allerede færdig som udenrigsminister?

   
  Rex Tillerson - Putins gode ven og angiveligt Trumps udenrigsministerkandidat
   
  Venner og fjender diskuterer Rex Tillerson som udenrigsminister, men i en overset krølle på halen er diskussionen måske omsonst.
  Her er historien:
  Flere medier kunne lørdag oplyse, at Trump havde valgt Exxons koncernchef, Rex Tillerson, som sin udenrigsministerkandidat, men en udenrigsminister og stort set alle andre udenrigsministerielle udnævnelser fra ambassadør og opefter skal godkendes af Senatets Udenrigsudvalg. Udvalget består af ti republikanere og ni demokrater, og sandsynligvis vil samtlige ni demokrater stemme imod Tillerson, og hvad så med de ti republikanere i udvalget? Det er følgende:

  Bob Corker; Jim Risch, Marco Rubio, Ron Johnson, Jeff Flake, Cory Gardner, David Perdue, Johnny Isakson, Rand Paul og John Barrasso.

  Læg mærke til de tre navne, som jeg har highlighted:

  Som det også fremgår af ovenstående analyse - Rubio har lige sagt, at det er diskvalificerende at være "ven af Vladimir," og Rand Paul kræver yderligere undersøgelser af Russiagate. Og Jeff Flake stemte ikke engang på Donald Trump ved valget. Han stemte angiveligt på den uafhængige republikaner Evan McMullin, og Flake har tidligere udtalt sig kritisk om en Trump-kandidat, som gav den som ven af Putin.

  Hvis de tre stemmer, som de taler, vil de stemme imod Rex Tillerson, og Tillersons nominering vil dø i Senatets udenrigsudvalg med stemmerne 12 mod syv. Og det vil være det. End of story.

   
   
   
   
  Image result for barack obama reuters
   
   
   

  Barack Obama - det anstændige menneske, den tragiske helt

   
  Kommentar
   

  I journalistik er det nemmest at overvurdere betydningen af en nyhed, fordi nyheden udspiller sig nu, og nu er ofte journalistikkens berettigelse.

  Men selv med den blinde vinkel in mente er det svært at se, hvordan betydningen af Russiagate kan overvurderes. Hvis CIA har ret - hvis CIA har bare tilnærmelsesvist ret - står Rusland bag en af historiens mest succesfulde hemmelige operationer. Gennem hacking og propaganda hjalp russerne med at få Donald Trump valgt som præsident i USA, fordi han var Kremls foretrukne kandidat.

  Jeg læste og genlæste flere gange CIAs udlægning som beskrevet i bl.a. Washington Post, og jeg har på andet døgn fulgt udviklingen, og jeg sidder tilbage med en følelse, som nuet har svært ved at rumme.

  Og ikke mindst vender jeg igen og igen tilbage til én person, som er næsten litterær i sin tragedie. Barack Obama.

  Aristoteles skrev, at ulykkerne rammer en tragisk helt, »ikke på grund af ondskab eller slet moral, men på grund af en fejlvurdering.« Obama er sådan en tragisk og sørgmodig helt.

  For i det søle, som er amerikansk og international politik, optræder Obama ofte som det sidste anstændige menneske i verden. For eksempel:

  Efter Trump i halvandet år karakterdræbte ham, efter Trump betvivlede hans indfødsret og legitimitet og patriotisme - efter alt det tog Obama venskabeligt imod Trump i Det Hvide Hus efter valget. Og ved en fælles pressekonference sagde Obama, at han ville gøre alt, hvad han kunne for at Donald Trump blev succesfuld, for hvis Trump »er succesfuld, er vi alle succesfulde.« Obamas ordentlighed var næsten overmenneskelig og samlede et øjeblik nationen.

  Men problemet med ordentlighed er to-fold. For det første hvis den er ensidig og ugengældt, og for det andet hvis en tilbagevendende moralsk selvanalyse får det ordentlige menneske til at stivne.

  Og dermed er vi fremme ved en af de mest utrolige passager i Russiagate, som den bl.a. er fortalt i Washington Post:

  I september havde CIA og de andre amerikanske efterretningstjenester så mange beviser for den russiske hacking og propaganda, at præsident Obama følte et pres for at gøre noget. En fremmed magt - en fremmed og fjendlig atommagt - forsøgte at påvirke udfaldet af et amerikansk præsidentvalg, og Obama overvejede sine muligheder. Han kunne gøre gengæld og indlede et cyberangreb mod russerne, men det ville kun gøre ondt værre, konkluderede han.

  I stedet var det bedste modangreb at afsløre, hvad russerne havde gang i, og advare dem mod det. Men det ville virke partipolitisk, hvis han gjorde det selv, og derfor sendte han sin sikkerhedsminister, sin sikkerhedsrådgiver og FBI-chefen til Kongressen. De mødtes med de 12 ledere fra de to partier i et aflytningssikret lokale, og de fremlagde alle beviserne og bad om tværpolitisk opbakning til en udtalelse mod russerne. Demokraterne tilsluttede sig, men republikanerne var splittede, og især slog senatsleder Mitch McConnell bak. McConnell er formentlig en af de mest kyniske strateger i moderne amerikansk politik - hans marv er så kold som hans hjerte - og han så ikke de store, de internationale og sikkerhedspolitiske konsekvenser, men han så de partipolitiske konsekvenser, ifølge skildringen i Washington Post. Han var bange for, at sådan en udtalelse ville skade hans parti og hans kandidat, Donald Trump.

  »McConnell rejse tvivl om efterretningerne, og han gjorde klart over, at han ville betragte ethvert forsøg fra præsidentens side på at udfordre russerne som et partipolitisk træk.«

  Så der stod den - og der stod han. Der stod Obama.

  Jeg kan næsten se ham for mig, det sidste anstændige menneske i verden, mens han kredser rundt om sit skrivebord i Det Ovale Værelse; rundt og rundt og rundt om bordet og rundt om sig selv. Han vidste, at russerne hackede og propaganderede, han vidste, at det skete, han havde set beviserne, men hvis han sagde noget, ville republikanerne beskylde ham for at spille politik med efterretningerne. Ja, det var hans pligt at forsvare integriteten af valget, men det var også hans pligt at gøre det på en måde, som var hævet over partipolitik, en ordentlig måde - og rundt og rundt og rundt om bordet og rundt om sig selv.

  Og til sidst gjorde han ikke noget.

  Til sidst stod han bare som en anden tragisk helt, som Hamlet, der i den berømte monolog betvivler alt, selv livet, og siger fortvivlet, at »samvittigheden gør os alle til kujoner.«

  Der stod han. Der stod Obama.

  Og derfor er den verserende skandale også Barack Obamas skandale.

  Der var intet, som forhindrede ham i at stå frem foran amerikanerne og dele beviserne med dem, faktisk var der meget, som forpligtede ham til at gøre det, men samvittigheden gjorde en kujon ud af ham, »tanken kastede en sygelig bleghed over beslutsomhedens naturlige lød,« og - retfærdigt eller ej - det kommer Obama til at stå til regnskab for, når historien skal skrives.

   

   

  Kommentar

   
  Her er en kommentar fra Kristian B. Olesen, som ikke er sikker på, at en afsløring af russernes hacking ville have haft nogen betydning for udfaldet af valget. Han skriver:
   
  "Jo flere facts, der blev fremlagt om Trumps fortid og det tåbelige i hans politik, jo mere populær blev han. Også da han sagde at Putin var hans ven. Så viden om, at russerne faktisk hackede sig ind, ville måske ikke flytte meget? Derimod tror jeg valget havde fået et andet udfald hvis Hillary i den sidste uge havde talt mere om mænd og industriarbejdspladser og skruet ned for kønsdimensionen - som Obama med succes gjorde med sin etnicitet."
   
  Hvis du har en kommentar - så brug enten kommentar-knappen her på siden eller send den til hoi@berlingske.dk. Bloggen er kurateret, og det betyder, at ingen indlæg kommer automatisk på.
   
  Image result for photo trump and putin montenegro
   
   

  "Måske skal præsidentvalget gå om" og de andre updates fra Russiagate

   
  Vi er nu på andendagen af Russiagate. Natten til lørdag dansk tid kunne New York Times og Washington Post afsløre CIAs rapport om den russiske hacking af det amerikanske valg, og at hackingen og propagandaen skete for at få Trump valgt som præsident.
  Og hvad er der så sket siden?
   
  Medier: Trump vil udnævne Putins "bedste amerikanske ven" til udenrigsminister 
   
  Donald Trump har ifølge NBC og New York Times tænkt sig at udnævne chefen for ExxonMobil, Rex Tillerson, til udenrigsminister. Tillerson er ifølge en fremtrædende professor den amerikaner, som har "det nærmeste venskab med præsident Putin," og i 2013 tildelte Putin personligt ham den russiske venskabsorden.
   
  Kilder har oplyst til flere medier, at Trump vil genoverveje sanktionerne mod Rusland og måske endda anerkendte annekteringen af Krim, og det vil i givet fald være godt for Tillersons nuværende arbejdsgiver, ExxonMobil, som han har arbejdet for i 41 år.
   
   
  "ExxonMobil har en arktisk boreaftale til en værdi af 300 mia. dollar med det russiske firma Rosneft. Den er nu skrinlagt på grund af sanktionerne."
   
  Trump-kampagnen har endnu ikke bekræftet udnævnelsen.
   
   
   
   
  To republikanske senatorer er ubegejstrede for Tillerson
   
  De to sikkerhedspolitiske nøglesenatorer, republikanerne John McCain og Lindsey Graham, tager køligt imod nyheden om, at Tillerson måske bliver udenrigsminister. Og især bekymrer hans forbindelser til Rusland og Putin dem.
   
   
  "McCain siger, at Tillersons forbindelser til Rusland "er grund til bekymring," hvis han bliver udnævnt til udenrigsminister.
   
  Lindsey Graham siger det samme til flere medier, og han tweetede selv lørdag:
   
   
  "Man behøver ikke være Sherlock Holmes for at regne ud, hvad Rusland har gang i - de forsøger at underminere demokratier over hele verden."
   
  En eventuel udnævnelse af Tillerson skal godkendes af Senatet, hvor republikanerne i det nye Senat har et 52-48 flertal. Hvis demokraterne holder sammen, og hvis McCain, Graham og måske Marco Rubio og Susan Collins stemmer imod Tillerson, vil udnævnelsen falde til jorden.
   
   
   
  Ex-ambassadør: Tillerson er ven med russisk gaschef på sanktionslisten
   
  En af de førende Ruslandseksperter og tidligere amerikansk ambassadør i Moskva, professor Michael McFaul fra Stanford, er rystet over udnævnelsen af Tillerson og Russiagate. Og i en lang lørdag af tweets nævner han bl.a. følgende:
   
   
  "Tillerson er også meget tæt på Igor Sechun, som er chef for Rosneft og i årtier har været en nær Putin rådgiver. Sechin er nu på sanktionslisten." 
   
   
   
  CNN og MSNBC taler om Rusland hele dagen. Men hvad med Fox News?
   
  Hvor problematisk er Russiagate for Trump og til dels også for andre republikanske politikere, som skal beslutte, om de er med Trump eller med de amerikanske efterretningstjenester?
  Tallene fra den demokratiske medieorganisation Media Matters for America giver en indikation.
   
   
  Så ofte blev ordet "Rusland" nævnt i løbet af lørdagen:
  CNN: 145 gange
  MSNBC: 155 gange
  Fox News 60 gange
   
   
   
  Tidligere CIA-leder: Måske skal præsidentvalget gå om
   
  I et indslag på CNN sagde den navnkundige tidligere CIA-sektionsleder, Robert Baer, at hvis efterretningerne holder, så kan USA komme i en situation, hvor præsidentvalget må gå om.
  Jeg er ikke amerikansk forfatningskespert, men jeg tror ikke, at der er hjemmel for sådan en løsning.
  Hvis der skal ske noget, bliver det snarere en rigsretssag mod Donald Trump, fordi han overtræder forfatningens klausul om at være i lommen på en fremmed magt. Men det vil være den sidste og nukleare udgang.
   
   
  Ex-CIA chef: Trump afviser faktabaserede efterretninger, fordi de modsiger hans fordomme
   
  Donald Trump reagerede lørdag ved at gøre grin med efterretningstjenesterne, og Washington Post skriver søndag, at Trump "er på kollisionskurs med CIA."
  Tidligere på ugen kunne flere medier oplyse, at Trump ikke er interesseret i at studere de hemmelige efterretningsbulletiner, som han nu som kommende præsident modtager, for han tror ikke på dem.
  Og den tidligere chef for CIA og NSA under præsident Bush, Michael Hayden, siger til New York Times:
   
  “To have the president­elect of the United States simply reject the fact­based narrative that the intelligence community puts together because it conflicts with his a priori assumptions — wow.”
   
  "At USAs kommende præsident på den måde ligeud forkaster det faktabaserede narrativ, som efterretningstjenesterne producerer, fordi det er i konflikt med hans forudindtagede holdninger - wauw." 
   
   
   
  Image result for photo trump and putin montenegro
   
   

  CIA: Rusland hackede valget for at få Trump som præsident

   

  Hvis bare nattens amerikanske afsløringer er tilnærmelsesvis korrekte, så står USA i en politisk krise af historiske dimensioner.

  For så har den russiske efterretningstjeneste gennemført det største kup, siden den i 1940erne stjal atombomben, som den republikanske kommentator David Frum har udtrykt det.

  New York Times og Washington Post kunne således i nat og uafhængigt af hinanden afsløre indholdet af en hemmelig CIA-rapport, som bl.a. fastslår følgende:

  * At Rusland »intervenerede i det amerikanske valg med det formål at få valgt Donald Trump som præsident.«

  * At Rusland hackede både det demokratiske og det republikanske parti, men kun offentliggjorde materialet fra det demokratiske parti.

  * At republikanernes senatsleder blev orienteret om CIAs konklusioner, men gennemtvang, at efterretningerne blev hemmeligholdt under valget.

  * At præsident Obama vidste, hvad Rusland var i færd med, men besluttede at tie stille for ikke at skabe indtryk af, at han politiserede efterretninger.

  Som den kendte politilog, professor Harold Pollack, sammenfattede det på Twitter.

  »Jeg kan ikke finde ord for, hvad der foregår.«

   
   
   
  Her diskuterer den tidligere ameirkanske ambassadør i Moskva, professor Michael McFaul, nattens oplysninger på MSNBC. McFaul mener, at USA står i en helt enestående situation. 
   
   
   

  Men andre kunne finde ord, endda mange andre, som i nat på de sociale medier talte om et »cyber Pearl Harbor« og en forfatningskrise, og en tredje skrev: »Sikke en måde at tabe Den Kolde Krig på.«

  Socialmedial overdrivelse eller ej, så er det sandt, at USA har sat sig selv i en utrolig klemme.

  For offentliggørelsen af detaljerne nu - godt en måned efter valget - rejser på den ene side tvivl om legitimiteten af den kommende præsident og stiller spørgsmålet ved den siddende præsidents rettidige omhu og - for det ikke skal være løgn - implicerer også det ene af de to store partier i den russiske konspiration.

   

  Her er Trump-kampagnens officielle og kortfattede kommentar til nattens afsløringer.

   

  Trumps kontor udsendte en kort erklæring, som affejede CIA »som de samme mennesker, som sagde, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben. Valgkampen endte for længe siden, og valget endte med en af de største valgmandskollegie-sejre nogensinde. Det er tid til at kommme videre og gøre Amerika stærk igen,« hed det.

  Men som flere politiske journalister noterede: Udtalelsen indeholder ingen benægtelse af den russiske operation eller Trump-kampagnens viden om den, og en af de mest estimerede politiske analytikere, NBCs Chuck Todd, kommenterede: »Jeg er så lammet af den erklæring, at jeg halvvejs forventer, at kampagnen i morgen udsender et dementi.«

  Den republikanske senatsleder, Mitch McConnell, havde i nat ingen kommentarer, mens en talsmand for det republikanske parti udsendte følgende tweet: »Jeg glæder mig til morgendagens New York Times (...) hvor Elvis sikkert rider på en enhjørning, oven på en regnbue, og sammen med julemanden.«

  Den moderate republikaner, John Weaver, var mere alvorstynget:

  »Vi er i en situation, hvor efterretningstjenesterne skylder os at fremlægge alt, hvad de ved - og nu.«

  En talsmand for præsident Obama kommenterede ikke anklagerne om pligtforsømmelse, men tidligere fredag oplyste hans sikkerhedspolitiske rådgiver, at præsidenten havde givet ordre til en tilbundsgående undersøgelse af den russiske hacking af det amerikanske valg. Og - sagde rådgiveren - undersøgelsen skal være færdig, inden Trump tiltræder 20. januar.

  Fire republikanske seniorsenatorer oplyste også torsdag, at de vil gennemføre høringer om den russiske indblanding, og senatorerne tæller bl.a. den tidligere præsidentkandidat John McCain.

   

   
  David Frum, tidligere taleskriver for præsident Bush og manden bag udtrykket "Axis of Evil, er skuffet over sit parti.
   
   
  Men hvad vil det alt sammen betyde for valget af Donald Trump?

  I værste fald kan det ende med et forfatningsopgør og en rigsretssag, som analytikeren Matt O' Brien fra Washington Post skriver. Den amerikanske forfatning indeholder en klasul, som netop handler om fremmede magters indflydelse på præsidenten, og klausulen taler om gaver og bestikkelse af præsidenten, men »det er i princippet det samme.«

  »Vi taler om en amerikansk politiker - den højeste af dem alle - som måske er forpligtet over for en fremmed magt.«

  I 1780erne - da forfatningen blev skrevet - » troede de kun, at det kunne lade sig gøre gennem bestikkelse, men nu er det også muligt gennem hacking af email og propaganda. Begge dele er forfatningskriser.«

  Men det er den nukleare situation. Mere sandsynligt er det, at valgresultatet bliver stående, og at Trump bliver præsident, men at efterretningsoplysningerne svækker ham yderligere. Han står allerede i en forholdsvis svag situation, fordi hans rival, Hillary Clinton fik tæt på tre mio. flere stemmer end ham, og han vandt kun på grund af den måde, som det amerikanske valgssystem er skruet sammen på.

  Og hvis præsidentens undersøgelse og høringerne godtgør indholdet af CIA-rapporten, så vil det stække Trump i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Han kan få svært ved at foretage tilnærmelser til Moskva uden at blive beskyldt for at være købt-og-betalt af Moskva, og et eksempel er hans valg af udenrigsminister.

  Tidligere fredag breakede det således, at Rex Tillerson er Trumps favorit som udenrigsminister. Tillerson er direktør for olieselskabet Exxon, og han er den amerikaner, som har det nærmeste venskab med præsident Putin, som politologen, professor Ian Bremmer udtrykte det i en kommentar. Tillerson er en modstander af sanktionerne mod Rusland, og Putin har personligt givet ham den russiske venskabsorden. Hvis nattens oplysninger ståt til troende, kan Trump få svært ved at fastholde valget af Tillerson - det vil smage for meget af made-in-Moscow - og hvis han alligevel gør det, kan et flertal i Senat sagtens tænkes at afvise Tillerson.

  Det vil blive den atmosfære, som Donald Trump kommer til at regere i.

   

   

  Obama: Russisk hacking af vores valg skal undersøges nu

   
  CNN oplyser nu, at præsident Obama har beordret de amerikanske efterretningstjenester til at efterforske den russiske hacking af det amerikanske præsidentvalg. Det oplyser Obamas sikkerhedsrådgiver, Lisa Monaco.
  "Præsidenten har beordrede efterretningstjenesterne til at gennemføre en fuld efterforskning af, hvad der skete gennem valgprocessen i 2016. Det er for at finde ud af, hvad vi har lært af det passerede og for at kunne rapportere det til de involverede."
  De "involverede" er bl.a. de politiske partier og Kongressen.
  Obamas beslutning kommer efter en række fremtrædende republikanske senatorer natten til fredag oplyste, at de i det kommende senatsår vil gennemføre høringer om den russiske hacking og propaganda vendt mod præsidentvalget.
  Jeg omtalte nyheden i morges dansk tid, og senatorerne inkluderer bl.a. John McCain, Lindsey Graham, Richard Burr og Bob Corker.
  Sikkerhedsrådgiver Lisa Monaca oplyser, at undersøgelsen skal være færdig inden Donald Trumps tiltrædelse 20. januar.
   
   
   
   

  Trump står op til tre alvorlige politiske skidtstorme

   
  Når Donald Trump står op fredag morgen, står han op til tre forskellige politiske stormfronte og fra tre forskellige retninger.
  Hver for sig er de alvorlige nok, og til sammen repræsenterer de den turbulens, som kan komme til at præge hans præsidenttid.
   
   
  11_22_Trump_Flynn_01
  General Michael Flynn (th.) var trumps nære rådgiver i valgkampen, og han tiltræder til januar i den magtfulde position som national sikkerhedsrådgiver. Kritikere siger, at han er mentalt ustabil.
   
   
  Den første politiske storm handler om hans rådgiver, general Michael Flynn, som Trump har udnævnt til national sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus. Politico har tidligere afsløret, hvordan general Flynn siden august i mindst 16 tilfælde har videreformidlet de mest vilde falske nyheder og konspirationer, og i nat dansk tid kunne CNNs dybereborende KFile-team afsløre endnu én. CNN gravede en radioudsendelse frem, og her fortalte general Flynn, at han havde fået et tip om, at der langs menneskesmugler-ruterne fra Mexico og ind i USA stod skilte, som på arabisk fortalte islamistiske terrorister vejen til grænsen.
   
   
   
  Lyt her til general Flynn, som fortæller om de arabiske skilte, som viser terrorister til grænsen
   
   
  Flynn sagde bl.a. i radioudsendelsen:
  "Jeg ved fra mine venner i grænsepatruljen, at der er lande - radikale islamistiske lande, statssponsorerede - som indgår handler med de mexicanske narkokarteller om nogle af deres menneskesmuglerruter ind i vores land. Jeg har helt personligt set billeder af disse vejskilte på arabisk langs smuglerruterne. De er en slags vejvisere langs ruten. Det skilt jeg så - det var i Texas, og det var helt bogstaveligt skilte, som på arabisk siger: 'Den her vej, gå til næste punkt.' Det er helt utroligt."
  CNNs journalister har talt med eksperter, efterretningskilder og med grænsepatruljemedlemmer, og ingen af dem har nogensinde hørt om eller set den slags skilte på arabiske.
   
  Det er den første storm, og den handler om Trumps omgangskreds og tømmermændene fra valgkampen.
   
   
  Image result for celebrity apprentice
   
  Trump var i årevis vært for NBC-realityshowene The Apprentice og Celebrity Apprentice, og selv som præsident fortsætter han som eksekutiv producer for showene. Det kan han ikke som præsident, siger kritikere.
   
  Den anden storm handler om Trumps private interesser, som han ikke vil slippe, selv om han snart tiltræder som USAs næste præsident.
  Variety kunne således i nat afsløre, at Trump vil vedblive med at være eksekutiv producer på realityshowet "The Celebrity Apprentice," også selv om han tiltræder som præsident. TV-selskabet NBC vil i det nye år køre otte nye afsnit af serien med Arnold Schwarzenegger som vært, og producerne og TV-selskabet bekræfter over for Variety, at Trump vil optræde i rulleteksterne som eksekutiv producer og også blive betalt for det. Variety anslår, at hans honorar vil beløbe sig til et femcifret dollarbeløb per afsnit.
  Kritikere pegede i nat på, at det vil sætte Trump - og også NBC - i en klemme. For på den ene side skal NBC News dække Trumps præsidentembede, og på den anden side lønner NBC også Trump.
   
   
  Image result for mccain lindsey graham reuters
  To republikanske senatorer, som ikke vil føje Trump. John McCain (tv) og Lindsey Graham (th) vil i det nye år gennemføringer høringer om den russiske hacking og propaganda af det amerikanske præsidentvalg. 
   
  Det er den anden storm, og den tredje handler om republikanske senatorer, som ikke har tænkt sig at rulle om fladt på maven for Trump.
  Washington Post skriver, at magtfulde republikanske senatorer planlægger en tilbundsgående undersøgelse af den russiske indblanding i det netop overståede amerikanske præsidentvalg. Formanden for Senatets forsvarsudvalg, John McCain, forbereder en undersøgelse, oplyser han til avisen, og han forklarer, at han har talt med formanden for Senatets efterretningsudvalg, Richard Burr, om at gøre det samme. De vil arbejde tæt sammen om en undersøgelse, siger McCain til avisen.
  Formanden for Senatets udenrigsudvalg, Bob Corker, oplyser også, at han næste år vil tage den russiske hacking og propaganda op ved høringer.  Den republikanske senator, Lindsey Graham, sagde ligeledes torsdag, at han vil bruge al den nødvendige energi på at komme til bunds i den russiske intervention.  
  Trump sagde ellers tidligere på ugen, at han ikke så nogen grund til at efterforske den russiske indblanding i den amerikanske valgkamp, og at hackingen af bl.a. demokraternes partihovedkvarter "lige så godt kunne være foretaget af en eller anden fyr i New Jersey." De amerikanske efterretningstjenester har tidligere i en fællesudtalelse sagt, at Kreml og den russiske sikkerhedstjeneste FSB står bag hackingen.
  Den tredje storm viser problemet med både den russiske forbindelse, som kan komme tilbage og bide Trump i halen, uanset om han er vidende om den eller ej, og den viser problemet med republikanske seniorsenatorer, som ikke føler, at de skylder Trump noget.
   
  Og til sammen illustrerer nattens tre politiske storme, hvordan kombinationen af Trumps private interesser, hans omstridte personlige alliancer, den russiske forbindelse og republikansk opposition i Senatet kan blive hverdagen i de kommende år.
  For det er værd at huske, at manden endnu ikke er tiltrådt - og allerede nu trækker det op til alvor.
   
   
  Rapporten fra Carnegie om "den pludselige tyske flirt med atomvåben."
   
   

  Trump-effekten: Tyskere overvejer nu egne atomvåben

   

  Der er så meget usikkerhed om Donald Trumps sikkerhedspolitik, at enkelte tyske medier og politikere nu begynder at lege med tanken om det utænkelige: At Tyskland kan blive sat i en situation, hvor landet skal overveje at opbygge et atomforsvar.
  Det fremgår af en rapport, som forskningscentret Carnegie Endowment for International Peace offentliggjorde natten til torsdag dansk tid.
  Rapporten er forfattet af den tyske fellow og sikkerhespolitiske forsker Ulrich Kühn, og han gør opmærksom på, at hverken den tyske regering eller et flertal af tyskerne i øjeblikket kræver tyske atomvåben. Men at det i sig selv er endog særdeles opsigtsvækkende i en tysk sammenhæng, at enkelte medier og estimerede politikere taler om muligheden.
  Baggrund er Donald Trumps valgsejr. Det er uvist, om han fortsat vil forpligte USA på et forsvar af Europa, og det er også uvist, om han f.eks. foretrækker et tættere samarbejde med Rusland og er villig til at sælge Europa på den bekostning, hedder det.
  I det venstreorienterede Der Spiegel har professor Henrik Müller forudset, hvordan en Trump-sejr hurtigt kan gøre tyske atomvåben til et politisk tema. Og i den førende konservative avis, Frankfurter Allgemeine Zeitung, forudser en af avisens udgivere "et kontinentalt skifte," hvor USA trækker sig tilbage fra Europa og ind i en isolationistisk skal. I sådan en situation vil den traditionelle tyske politik om “Frieden schaffen ohne Waffen” - "at bygge fred uden våben" - ikke have nogen gennemslagskraft over for Moskva, og derfor er der ingen vej uden om et egetproduceret tysk atomvåbenforsvar.
  Det kunne så være, hvad det var, hvis der blot var tale om to medier, men de bliver fulgt til dørs af et fremtrædende medlem af den tyske Bundestag, CDUs udenrigspolitiske ordfører, general Roderich Kiesewetter. Over for Reuters udtrykker han sin frygt for en amerikansk tilbagetrækning fra Europa eller en amerikansk afpresning af Europa, hvor en præsident Trump f.eks. kræver, hvad der svarer til beskyttelsespenge. "Europa må derfor begynde at planlægge for sin egen sikkerhed i tilfælde af, at USA hæver omkostningskravet over for os dramatisk, eller hvis USA forlader Europa totalt (...) I sådan en situation har Europa stadig behov for atombeskyttelse af forebyggende årsager," siger han.
   
  Image result for Roderich Kiesewetter
  General og CDU-medlem af Bundestag, Roderich Kiesewetter
   
  Kiesewetter foreslår en udbygning af det britiske og franske atomarsenal, bl.a. finansieret af tyske penge og hjulpet af tysk teknologi, og det samarbejde skal putte en atom-parably over Europa, som rapporten fra Carnegie udtrykker det.
  I øjeblikket er et stort flertal af tyskerne imod tyske atomvåben - og atomvåben i det hele taget - og atomovervejelserne er ikke centrale i den politiske diskussion, tværtimod. Men sådan en situation kan hurtigt ændre sig, skriver Kühn, og han peger på, hvordan perifere sikkerhedspolitiske synspunkter i Sydkorea blev normalen efter Nordkorea i 2013 begyndte sine gentagne atomforsøg. 
  Derfor er et ikke vigtigt at hæfte sig ved, at de pågældende atom-ytringer er få, men at de overhovedet er der og fra estimerede kilder - og i Tyskland.
  Og alt sammen er det - fastslår rapporten - Trump-effekten.
   

  Interessante links

   
  1. Diagnosen "sexafhængighed?" Den er noget vrøvl, fastslår en gruppe af eksperter.
   
  2. Lisbeth Zorning skriver i Granta om Danmark -"landet, hvor man forbød venligsindethed."
   
  3. Trumps telefonsamtale med Taiwan er en mulighed for at gøre op med den lumre leflen for det diktatoriske Kina, skriver National Review.
   
  4. Hvordan stemte læserne af de britiske ved Brexit-afstemingen? Ganske som forventet.
   
   
  Lucky Luke (picture-alliance/dpa/Egmont Comic Collection)
   
  5. Og Lucky Luke fylder 70 år.
   
  Image result for sandy hook images reuters
  Adam Lanza, gerningsmanden, som i december 2012 dræbte 26 mennesker ved Sandy Hook massakren. 
   

  Falsk nyhed fører til trusler mod ofre for massakre

   
  Falske nyheder har konsekvenser. Pizzagate viser det, og nu breaker endnu en sag, som bekræfter det.
  Nyhedsbureauet AP skriver her, at politiet netop har anholdt og sigtet en 57-årig kvinde i Florida for trusler mod forældreparret til et barn, som blev dræbt ved massakren på skolen Sandy Hook i Connecticut.
  Forældrene havde et barn i første klasse på skolen, og de er siden flyttet til Florida, hvor de så åbenbart stødte ind i den 57-årige.
  Ifølge politiet truede den 57-årige kvinde forældrene, fordi hun var overbevist om, at massakren var et svindelnummer.
   
  Sandy Hood-massakren fandt sted 14. december 2012, hvor en ung og psykisk ustabil ung mand gik ind på skolen og dræbte 26 mennesker, deriblandt 20 børn i første klasse, med koldt blod.
  Siden er der opstået allehånde falske nyheder og konspirationer om den, og det højreorienterede konspirationssite, Infowars, er et distributionscenter for dem.
  Her hævder tilhængerne, at Obama-regeringen i virkeligheden stod bag massakren for at skade våbenejere, og at ingen børn eller voksne døde. At det hele var en "falsk flag" operation, og at de "døde" var skuespillere.
  Det kan lyde vanvittigt, men det kan også - at dømme efter både Pizzagate og nu historien fra Florida - lyde som den slags, der kan ende med at gå galt.
   
  Jeg skal nok vende tilbage til sagen, når der er nyt.
  .
   

   

  Trumps regering af generaler - er det godt eller skidt?

   

  Donald Trump bragte i dag den femte general i spil til et top-job i sin administration, og som Peter White fra University of Maryland skriver her - det er ganske usædvaneligt.

   

  WHITE white_graph

   

  White offentliggør ovenstående grafik, som viser hvor mange generaler/admiraler, som der typisk befinder sig i regeringer i demokratier og ikke-demokratier globalt. Gennemsnittet er 0,2 i demokratier og 1,5 i ikke-demokratier.

  Så fem mulige generaler og admiraler e-r usædvaneligt.

   

  Men hvem er de?

   

  General James Mattis som forsvarsminister - bekræftet.

  General Michael Flynn som national sikkerhedsrådgiver - bekræftet.

  General John Kelly som sikkerhedsminister (homeland defence) - bekræftet

  General David Petraus som udenrigsminister - overvejet

  Admiral Michael Rogers som efterretningschef - overvejet

   

  White kommer også ind på, hvad sådan en overvægt af militære ledere betyder for en regering. Flynn er ofte kendt som en tilhænger af den mest aggressive løsning af de mulige løsninger - han har bl.a. advokeret for en krig mod Iran - men han er undtagelsen blandt militære ledere, skriver White. Faktisk er den slags ledere ofte mere tøvende med at indlede militære interventioner end ikke-militære ledere, og et godt eksempel er den første Bill Clinton-regering, hvor den daværende militær øverstbefalende, general Colin Powell, flere gange talte regeringen ud af planer om militære interventioner i Mellemøsten og på Balkan.

  Kilder hos Team Trump siger til New York Times, at den kommende præsident netop i dag valgte John Kelly som sikkerhedsminister, fordi han ville have en mand, som kender konsekvensen af krig. Kelly mistede sin søn, løjtnant Robert Kelly, i krigen i Afghanistan i 2010, og det var en af grundene til, at Trump valgte ham, siger kilderne til avisen. Trump "ville have en mand, som personligt kendte til farerne ved at sende soldater i krig."

  Dermed kan general Kelly og den ligeledes besindige forsvarsminister, general Mattis, komme til at virke som en modvægt til den nationale sikkerhedsrådgiver, general Flynn, forudsat at Flynn overlever den nuværende ballade om sin videreformidling af falske nyheder. 

   

    

   

   
  Image result for edgar welch arrest twitter
  Den falske nyhed "Pizzagate" fik søndag en mand til at skyde løs på et pizzaria i Washington, fordi han troede på historien om, at Hillary Clinton holdt børn som sex-slaver dér. Nu har Trump fyret en af mændene bag den falske nyhed, en nøglerådgivers søn.
   
   
   

  Trump fyrer top-rådgivers søn for falske nyheder

   
  "Pizzagate" er en falsk nyhed, men dens konsekvenser er ægte nok. Søndag fik den en mand til at skyde løs i en pizzarestaurant i Washington, og i nat dansk tid besluttede Donald Trump, at nok var nok.
  Kilder bekræfter over for både CNN og New York Times, at Trump personligt beordrede Michael G. Flynn fyret. Flynn arbejder for Trumps nationale sikkerhedsteam, og samtidigt var han også en flittig formidler af falske nyheder og især "Pizzagate." Selv efter skyderiet søndag nægtede Flynn at lægge afstand til historien, men fortsatte med at faldbyde den.
  Ydermere er han søn af Trumps kommende nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn senior, som selv mindst 16 gange siden august har videreformidlet falske nyheder og konspirationer på sociale medier.
   
  Med fyringen signalerer Trump tydeligt, at hele diskussionen om falske nyheder - og kulminationen med skyderiet på pizzarestauranten i Washington - er en belastning for ham og hans præsidentembede, og at han ønsker at lægge balladen bag sig.
  Men det er et forblommet håb.
  For i nat voksede presset kun for også at få fjernet Flynn senior fra jobbet som national sikkerhedsrådgiver. Senior har bl.a. linket til vilde falske nyheder om, at Hillary Clinton og hendes inderkreds står over for fængsel for sexmisbrug af børn og pengeafpresning og deltager i okkulte orgier og drikker menneskeblod, og han har videreformidlet konspirationer om, at Obama i virkeligheden er "en hellig kriger," som hvidvasker penge for muslimske terrorister, skriver Politico.
   
   
  Hvad er Pizzagate?
  "Pizzagate" er en falsk nyhed, som blev søsat i valgkampen, og som handler om, at Hillary Clinton og hendes inderkreds driver en satanistisk sex-slavering med børn fra pizzarestauranten Comet Ping Pong i Washington. På sociale medier som Facebook, Reddit, 4Chan og Twitter findes titusindevis af indlæg om historien, det ene mere fantastisk end det andet, og det endte i søndags med, at den 28-årige Edgar Welch tog affære. Han troede på den falske nyhed og kørte fra North Carolina til Washington DC og skød løs på pizzarestauranten. Han forklarede bagefter til politiet, at han havde læst historien online og ville efterforske den og befri børnene.
   
   
  Den fremtrædende sikkerhedspolitiske strateg Peter W. Singer er én af kritikerne af Flynn senior.
  Han roser på Twitter i nat Trump for fyringen af Flynn junior, men - skriver han videre - hvorfor i alverden fyrer Trump så ikke også Flynn senior, som måske ikke har videreformidlet Pizzagate, men talt om så mange andre og lige så slemme falske nyheder og konspirationer som sin søn?
  Singer nævner Flynns budskaber på Twitter, og de handler aldrig om "politik i forhold til Kina og Rusland. De handler i stedet om nogle af de mest bizarre konspirationsteorier, som er i cirkulation. Vi er virkelig langt, langt ude. Hvordan kan man tage en mand alvorligt, når han taler om, at folk i Washington drikker menneskeblod? Det er harmende."
   
  Og Phill Mudd, tidligere Mellemøst-chef i CIA og vicedirektør for FBI, er rasende over, at en person som Flynn senior bestrider en post, der netop kræver det modsatte af de kvaliteter, som Flynn bestrider.
  Her siger han sin ærlige mening i et interview på CNN:
   
   
   
  Store sikkerhedspolitiske navne som Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Brent Scowcroft, Colin Powell og Condoleezza Rice har siddet i det job, som Flynn senior snart overtager, og det illustrerer problemet, siger den tidligere chef for CIA og NSA til New York Times. "Meningen er netop, at en national sikkerhedsrådgiver skal have en modererende effekt på præsidentens instinkter, og det er et åbent spørgsmål, om Michael Flynn kan have det," siger Michael Hayden.
   
  Demokraterne kræver, at Trump fjerner Flynn senior fra jobbet. "Han er tydeligvis en mand, som er fuldstændig ligeglad med facts, eller bevidst uvidende om dem, og vi kan ikke betro sådan en mand sikkerhedsbeslutninger, som handler om det amerikanske folks sikkerhed," siger kongresmedlem Adam Smith, som er næstformand for Kongressens forsvarsudvalg.
   
  Men Smith og de andre demokrater kan sige, hvad de vil, for de er for det første i mindretallet i Kongressen, og for det andet bliver en sikkerhedsrådgiver udnævnt af præsidenten og skal ikke godkendes af Kongressen. Derfor kan Flynn i princippet sidde så længe, som Trump ikke fyrer ham, og han ikke begår en ulovlighed. Men i praksis vil en præsident fyre sin rådgiver, hvis hans embedsførelse trækker præsidenten ned. I 1986 - under Iran-Contra skandalen - trak sikkerhedsrådgiver James Pointdexter sig f.eks. fra jobbet, da han blev for stor en belastning for Reagan.
   
  Der er vi ikke nået til endnu, men fyringen af Flynn junior er i det mindste en advarsel til senior.
  Flynn senior har under valgkampen arbejdet tæt sammen med sin søn, og han tog ham med ind i sikkerhedsapparatet efter sejren, og sønnen har også søgt om sikkerhedsclearing, så han kunne få en plads i Trumps nationale sikkerhedsråd. Det er i sig selv en opsigtsvækkende situation med far og søn i samme råd - den ene som chef, den anden som hans adjudant - men så tæt har deres samarbejde været.
  Derfor er sønnens fyring også en slem bet for senior og - som sagt - en løftet pegefinger om ikke flere skandaler.
   
   
   
  edgar maddison welch, maddison welch, maddison welch pizzagate, maddison welch salisbury north carolina, maddison welch photos, edgar maddison welch photos, edgar maddison welch imdb
  Edgar Welch, som stod bag søndagens skyderi i pizzarestauranten Comet Ping Pong
   
   
  Hvad er falske nyheder?
   
  Falske nyheder er ikke kun et højreorienteret fænomen, men også et venstreorienteret. Det er en forblændelse, som erstatter en kritisk dømmekraft med en utvungen drift til at tro hvem som helst og hvad som helst, som bekræfter den pågældende forblændelse. Sådan en politisk eller kultisk forblændelse er tidløs, men internettet og sociale medier skaber den nuværende viralitet og vitalitet. 

  Kommentarer:

  Hvis du har en kommentar, så brug kommentarknappen her på siden - eller skriv til hoi@berlingske.dk. Bloggen er kurateret, og det vil sige, at ingen indlæg kommer usete på.
   
   

  "Der har været andre pædofiliringe, så hvorfor ikke...?"

   
  Hubert John Strecker skriver følgende:
   
  "Hvorvidt Pizzagate er en falsk nyhed eller ej, så har mange journalister igennem mange år uden at komme igennem med det været på sporet af pædofilringe, der trækker spor højt op i systemet.
  Uden at være doserende, så viste NBC dette indslag om en callboy ring i Det Hvide Hus i 1989, baseret på en artikel fra Washington Post,

  https://m.youtube.com/watch?v=v5OJPeHCmhA

  Og journalister far Yorkshire lavede en dokumentar om handel med drengebørn fra børnehjem i Amerika til det politiske etablissement,

  https://m.youtube.com/watch?v=vBSIDQt5Dwc

  Eller journalisten Jill Dando, der afslørede en pædofilring i BBC og muligvis blevet slået ihjel herfor. Eller US senator Nancy Schaefer, der fremlagde bevis for, at tvangsfjernede børn i USA havde seks gange så stor sandsynlighed for at blive myrdet end gennemsnitsbørn. Hende og hendes mand begik kollektivt selvmord,

  http://wearechange.org/pizzagate-nyt-boss-mark-thompson-covered-up-bbc-pedo-jimmy-savile-scandal/

   

   

  "Hvorfor tror du, at Pizzagate er falsk...?"

   
  Rasmus skriver denne kommentar til United States of Trump:
   
  Hvorfra ved du, at Pizzagate er en falsk nyhed? Der er mange mystiske ting i Podestas emails (hvorfor ikke nævne dem ifm. oprindelsen af PG?), der gør det helt legitimt at undersøge sagen nærmere. Man skal naturligvis ikke drage forhastede konklusioner, men at afvise det som en "falsk nyhed", er virkelig underligt. Why?Og det her giver ingen mening: "Falske nyheder er ikke kun et højreorienteret fænomen, men også et venstreorienteret. Det er en forblændelse, som erstatter en kritisk dømmekraft med en utvungen drift til at tro hvem som helst og hvad som helst, som bekræfter den pågældende forblændelse. Sådan en politisk eller kultisk forblændelse er tidløs, men internettet og sociale medier skaber den nuværende viralitet og vitalitet."
   
   
   

   

  Pakistan er verdensmestre i homo-porno, Argentina i hestekød, Sverige i popmusik...

   
   
   
   
  Bloggen Information is Beautiful offentliggør ofte mærkværdige grafikker og kort, og de har bl.a. offentliggjort ovenstående verdenskort.
  Angiveligt viser det, hvad det enkelte land er verdensmestre i.
  For eksempel:
  Pakistan er verdensmestre i homo-porno. Paraguray fører i positiv tænkning. Fængslede journalister? Det er Kina.
  Og hvis du ikke tror på de pågældende data, som har bloggen også offentliggjort sit dataset her.
   
  PS! Danmark er verdensmestre i vindkraft. Lidt kedeligt, men sandt.
   
   

   

  Shinzo Abe vil mødes igen med Trump

   
  Min analyse fra i går om, at Shinzo Abe har gang i et eller andet med Trump?
  Holder endnu.
  De japanske medier oplyser nu, at den japanske premierminister forsøger at arrangere endnu et møde med Trump, blot en uge efter Trumps indsættelse. Abe var også den første udenlandske statsleder, som mødte Trump et par dage efter valgsejren i november.
  Og hvad vil Abe med Trump og vice versa?
  Min vurdering er, at Kina skal være urolig.
  Japan har en afgørende interesse i at skabe en militær, økonomisk og kommerciel japansk-amerikansk alliance mod Kina, og Trump er allerede godt i gang med at fyre op under Kina.
   
   
   

  »Trumps pointe: Vi skal have mere Boeing for pengene«

   
   

   

  Trumps tweet mod Boeing

   

   
   

  Trumps angreb på Boeing er en af de store historier herovre, og hvis man f.eks. ser CNN eller læser en af de førende aviser, så er forløbet nogenlunde sådan her:

  Tirsdag eftermiddag dansk tid offentliggør Chicago Tribune en historie, hvor Boeing udtrykker utryghed ved Trumps hårde Twitter-diplomati over for Kina. Ikke engang en time senere udsender Trump så et tweet, hvor han siger, at nye Boeing 747 Air Force One fly vil komme til at koste fire mia. dollar, og at ordren skal aflyses. Boeings aktier styrtdykker og selskabet mister ved dagens slutning omkring 550 mio. dollar i værdi. Og både Boeing og kommentatorer rejser tvivl om Trumps tal. Foreløbigt er der kun indgået en kontrakt til 170 mio. dollar, siger Boeing, og udgifterne kan i sidste ende højest beløbe sig til 2,7 mia. dollar.

  Trumps tweets ligner mere en straffeaktion over for Boeing, fordi selskabet indirekte kritiserede Trump.

  Det er den ene udlægning af sagen, men Ian Tuttle fra National Review har her den anden:

   

   

   

   

   

  Tuttle mener at kunne bevise, at Trumps tal - de fire mia. dollar - er helt korrekte, og han mener også, at det er helt på sin plads, at Trump signalerer, at det er nye tider i forholdet mellem regeringen og aero- og militærindustrienn. Regeringen har bare uden at kny år efter år postet milliarder af dollar i selskaber som Boeing og accepteret enhver budgetoverskridelse, men ikke længere. Nu skal skatteyderne have noget for deres penge.

   

  Image result for david brock reuters

  David Brock

   

  Demokratisk strateg vil skabe venstreorienteret Breitbart News

   

  David Brock er en af de mest omstridte demokratiske strateger, og nu gør han det igen: Splitter sit parti.

  Brock mener, at Trump kun vandt, fordi han førte en mere beskidt valgkamp end Clinton, og at demokraterne derfor bør gøre det samme - bare mere og værre. Han vil skabe - som han udtrykker over for The Hill - "venstrefløjens Breitbart News." Breitbart er navnet på et af de mest indflydelsesrige og aggressive højreorienterede websites.

  Han forudser i interviewet, at Trump-regeringen "vil blive en af de mest korrupte i amerikansk historie," og at det kræver alle mand og metoder på dæk.

  Han har indbudt 400 donorer til en strategiweekend i Florida i januar, og her vil han sige mere om sine planer om at give demokraterne flere og skarpere tænder.

  Men langt fra alle mener, at det er en god ide. På Twitter siger førende demokrater, at det netop ikke er "Trump-metoder," som skal bekæmpe Trump, men det modsatte - kendsgerninger og gode argumenter - og en af Bernie Sanders topfolk siger til The Hill, at i det demokratiske primærvalg virkede beskidte tricks ikke, fordi demokraterne ikke er interesserede i dem.

  "De er interesserede i at få præsenteret en alternativ vision for Amerika," siger Jonathan Tasini.

  Brock er bl.a. kontroversiel, fordi han i 1990erne arbejdede for republikanerne og imod præsident Clinton og førte en kloakkampagne i den såkaldte Anita Hill-sag, hvor han sværtede en kendt sort professor til for at være en løs-på-tråden dulle.

  Interessante links

   
  1. Et af verdens største olieselskaber, Exxon, vidste allerede i 1970erne, at klodens klima forandrede sig, og at olie var en afgørende faktor. Exxon benægter stadig klimaforandring.
   

   
  2. Angela Merkel støtter et delvist forbud mod at gå med burka og niqab i Tyskland.
   
  3. Fri international handel gavner alle og også i USA. Men arbejdere vil ikke flytte derhen, hvor arbejdet er, f.eks. væk fra de gamle rustbætlestater, og dét er hovedproblemet.    
   

   
   
  5. Philip Morris - dem med Marlboro - vil fase almindelige cigaretter ud og satse på e-cigaretter.
   

  Trumps sikkerhedsrådgiver formidler de mest vilde falske historier

   
  Michael Flynn er en pensioneret general og en tidligere amerikansk efterretningschef, og under valgkampen var han en af Trumps nærmeste rådgivere. Og han flytter med Trump ind i Det Hvide Hus som præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver til januar.
  Umiddelbart lyder han som velkvalificeret til jobbet - på nær en enkelt detalje.
  Samme Flynn har en ubændig forkærlighed for falske nyheder af samme slags som den, der søndag fik en 28-årig brandmand fra North Carolina til at skyde løs i en pizzarestaurant i Washington.
   
  Politico og New York Times er blandt de to amerikanske medier, som i dag dykker ned i Flynns mærkværdige nyhedsselektion, og her er historien fra Politico:
   
  "Flynn under angreb for falske nyheder," hedder rubrikken hos Politico.
   
  Og tilsyneladende løber den falske feber i familien, for Flynns søn har også gentagne gange linket til og gentweeted falske nyheder, bl.a. er han en stor fortaler for den falskhed, som førte til angrebet på pizzarestauranten - Pizzagate, som nyheden bliver kaldt.
   
  Men hvad er det for nogle falske nyheder, som general Flynn tror så meget på, at han bl.a. gentweeter dem? Lad os se på to af de historier, som han har videreformidlet
   

  1. "Hillary emails med sex-forbrydelser med børn og hvidvaskning af penge..."

   
  2. november udsendte general Flynn ovenstående tweet, som henviser til en falsk nyhed fra en nyhedssite ved navn Truepundit. ifølge Truepundit var der fundet emails, som viste en direkte forbindelse mellem Clinton, hendes inderkreds og sex-udnyttelse af børn. Truepundit henviser til "kilder i politiet i New York, og general Flynn opfordrer alle til at læse historien. "Must read," skriver han med versaler, og videre: "Politiet i New York slår alarm om nye Hillary emails: Pengeafpresning, sexforbrydelser med børn osv..."
  Historien var opspind.
   

  2. "Spiritcooking ... og politiet klar til anholdelser i Weiner-sagen"

   

   
  I dette tweet henviser Flynn til en af de vildeste historier, som cirkulerede op til valget - om at Clintons kampagnechef John Podesta var med i okkulte ritualer. Den falske historie gik under navnet "spiritcooking" på de sociale medier, og her er, hvad facttjekkerne hos snopes.com skriver om historien. Det er det rene vrøvl. Han linker også til en historie om, at politiet snart vil anholde to i sagen om de emails, der er fundet hos eks-manden til en af Clintons nærmeste rådgivere. Ægtemandens navn er Anthony Weiner. Der er ikke sket anholdelser endnu.
   
   
  Og hans søn, som ifølge kritikerne også arbejder for Donald Trump, er direkte kædet sammen med Pizzagate, som han ved flere lejligheder har faldbudt online.
  Flynn junior mener, at det endnu ikke er ubevist, at Hillary Clinton og hendes inderkreds driver en satanistisk og pædofil sexring ud af bagbutikken hos Comet Ping Pong Pizza i Washington.
   
  Her er et af hans tweets om sagen:
   
   
   
  Politiet i Washington har fastslået, at der intet er om sagen, og selv Edgar Welch - den mand, som angreb pizzarestauranten - erkendte bagefter, at online-historien tilsyneladende var løgn. Se min oversættelse af politirapporten i foregående blogindlæg.
   
  Den kendte og estimerede studievært hos CNN, Jake Tapper, gik i en serie af SMS-beskedder hårdt til Flynn junior - og bad ham om at holde op med at faldbyde den slags falsknerier. Vi ved det, fordi Flynn junior bagefter offentliggjorde screengrabs af beskedderne.
   
   
  Tapper skriver til Flynn junior:
  "Det er ikke et sted med en satanistisk pædofilikult. Det er et fucking pizzaria. Vis mig beviserne for, at det er en satanistisk pædofilikult? Dine tweets er vildt uansvarlige. Lyt til mig: Du vil ende med at få nogle dræbt. Måske et uskyldigt barn. Og for hvad?"
  Flynn skød Tapper ned med henvisning til, at der var mange ubekendte i Pizzagate, og at sagen trængte til at blive grundigt belyst.
   
   
   
  Det er selvfølgelig værd at understrege, at falske nyheder ikke kun er et højreorienteret fænomen. Formidlingen af falske nyheder og troen på falske nyheder handler i højere grad end politisk ståsted om en forblændelse, som erstatter kritisk dømmekraft med en drift til at tro hvem som helst og hvad som helst, som bekræfter den pågældende forblændelse.
  Og i dette tilfælde er den pågældende så sikkerhedsrådgiver for USAs kommende præsident.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Video: Sådan bliver en skæbnesvanger falsk nyhed til

   
  Vil du gerne vide, hvordan en falsk nyhed bliver skabt og ender med, at den 28-årige Edgar Welch angriber en pizzarestaurant i Washington - så har CNN offentliggjort følgende interessante forklaring.
  Hvis du har godt to minutter, og hvis du er frisk på engelsk, så er det en god anatomi af en skæbnesvanger falsk nyhed.
   

   
   
   
   

  Trump får Boeings aktier til at falde med én mia dollar

   
  Boeing ville formentlig gerne have undgået denne tweet fra Donald trump. Han skrev tidligere i dag følgende:
   
   
  "Boeing bygger en spritny 747 Air Force One for fremtidige præsidenter, men omkostningerne er helt ude af kontrol. Mere end fire mia. dollar. Aflys ordren!"
   
  Det har selvfølgelig en vis vægt, fordi samme Trump er en fremtidig præsident.
   
  Og det kunne ses på Boeings aktier:
  De dykkede straks med over én procent, og det filede tæt på en mia. dollar af værdien af den amerikanske flygigant.
   
   
  Boeing svarede senere tirsdag igen med en pressemeddelelse, hvor virksomheden oplyste, at den ikke anede noget om fire mia. dollar. Air Force One kontrakten var kun på 170 mio. dollar.
   

   
   
  edgar maddison welch, maddison welch, maddison welch pizzagate, maddison welch salisbury north carolina, maddison welch photos, edgar maddison welch photos, edgar maddison welch imdb
   
  Berlingske fandt i går Edgar Welchs side på Facebook, og her er et af de selfies, som han offentliggjorde. Den pågældende riffel er en AR-15. Hans side - her - er nu nedtaget.
   

  "Jeg havde læst online, at restauranten var hjemsted for en børne-sexslavering..." 

   
  Min kollega, Birgitte Rahbek, og jeg skriver i dagens Berlingske om Edgar Welch, som søndag aften dansk tid gik ind på en populær pizzarestaurant i Washington. Han var bevæbnet med en halvautomatisk riffel og truede personalet og affyrede et eller flere skud. Hvorfor? Fordi han havde læst en falsk nyhed om, at Hillary Clinton i baglokalet hos restauranten, Comet Ping Pong Pizza, drev en satanistisk pædofili- og slavering, og nu ville han tage sagen i egen hånd.
  Sagen er så forbistret interessant, fordi den viser rækkevidden af falske nyheder - og hvad falske nyheder kan få os til at tro og gøre. 
   
  Nu er sigtelsen mod Welch så blevet offentliggjort - her - og jeg har foretaget en lynoversættelse af en temmelig lang passage, netop fordi forløbet er så illuminerende for debatten. Og det hører med til historien, at Welch tilsyneladende ikke er et mentalt tilfælde, men en 28-årig og tilregnelig familiefar og brandmand fra North Carolina.
   
   
  Et vidne offentliggjorde ovenstående billede fra anholdelsen af Welch
   
   
  Her er politirapporten fra det øjeblik, hvor Welch overgiver sig:
   
  "Klokken cirka 15:24 kom den mistænkte ud af fordøren af Comet restauranten med sine hænder oppe i luften. Politiassistent Brown råbte verbale kommandoer til mistænkte om at holde sine hænder oppe i luften og gå baglæns i retning mod betjentene. Sergent Firehock overtog på det tidspunkt kommandoen og instruerede mistænkte i at holde sine hænder bag hovedet og at løfte sin trøje op fra kraven. Det ville eksponere hans talje. Ingen våben blev observeret på mistænkte på det tidspunkt.
  Mistænkte blev så beordret til at ligge på jorden. Politiassistent Stevenson og politiassistent Diemer lagde mistænkte i håndjern. Sergent Firehock spurgte mistænkte hvilke våben, han havde, og hvor de befandt sig. Mistænkte oplyste, at han havde en AR-15 (en halvautomatisk angrebsriffel, red.) liggende på nogle øltønder inde i restauranten sammen med en .38 revolver, som lå på et bord. Sergent Firehock spurgte derefter mistænkte, hvad hans motiv var for at gå bevæbnet ind i restauranten.
  Mistænkte oplyste, at han online havde læst, at Comet-restauranten var hjemsted for en børne-sexslavering, og at han ville se det ved selvsyn. Mistænkte var bevæbnet, fordi han ville hjælpe med at redde børnene. Mistænkte overgav sig fredeligt, da han ikke fandt nogle beviser for, at mindreårige børn blev huset i restauranten."
   
   
  Her er forsiden af sigtelsen mod Edgar Welch
   
   
  Senere undersøger kriminalbetjente restauranten, og de finder beviser for, at "mistænkte affyrede kugler fra riflen, og der bliver fundet effekt fra kuglerne i væggene, i en dør og på et computerbord."
   
   
   
   

   
  Wall Street Journal kan afsløre, at det var en tidligere republikansk præsidentkandidat, som stod bag den epokegørende samtale mellem Trump og Taiwans præsident.
   

   

  Kina har godt af modstand - og det får Kina nu

   

  Det var tidligere senator præsidentkandidat Bob Dole og hans firma, som arrangerede telefonsamtalen mellem Taiwans præsident og Donald Trump, oplyser Wall Street Journal.

  Samtalen i fredags var den indledende runde i den nuværende konflikt mellem Kina og en præsident, som endnu ikke er tiltrådt.
  Jeg skriver om det i dagens Berlingske (abonnement), og jeg tror faktisk, at Trump har en pointe i sin hårde linje.
   
  Kina har vænnet sig lidt for sikkert til, at andre lande hopper og springer for dets mindste luner, fra Tibet til Taiwan, fra Dalai Lama til Falun Gong, og når et land begynder at bygge kunstige øer med militærbaser i internationalt farvand, så er vi nået dertil, hvor Kina trænger til en smule usikkerhed i forholdet. Det er, hvad Trump i allerhøjeste grad repræsenterer - og hvis jeg var Kina, ville jeg være mere end forsigtig.
  Trump er en mand, som gennem sit liv har haft mindst to modstridende meninger om alle emner på nær ét: Handel.
  Han mener, at andre lande konsekvent snyder USA i samhandlen, og det er hans udenrigs- og handelspolitiske omdrejningspunkt. Og Kina er skurk nummer ét i den historie. Kina var skurken i valgkampen, Kina var skurken før valgkampen, og Kina er skurken nu. At Trump går i kødet på Kina er ikke en tilfældighed. Det er muligvis en tilfældighed, at det sker, som det sker nu - og med Bob Dole som mellemmand - men det ville være sket alligevel og før end siden.
  Og mindst én udenrigspolitisk leder har luret det.
  Japans premierminister, Shinzo Abe, var - såvidt jeg husker - den første statsleder, som mødtes med Trump, og han gjorde det få dage efter Trumps sejr. Med ved mødet var også Trumps datter, Ivanka.
   
  Image result for shinzo abe trump ivanka
   
  Her er det officielle foto fra mødet mellem Trump, Abe og Ivanka
   
  Bagefter kunne Abe ikke rose Trump nok, og siden har samme Abe besluttet, at han som den første japanske leder nogensinde vil deltage i mindehøjtideligheden for angrebet på Pearl Harbor 8. december.
  Hvorfor er Abe så amerikanerkæk i øjeblikket?
  Mit gæt er, at han ser Trump som en allieret i kampen - den politiske, den militære, den kommercielle kamp - mod Kina, og at han vil gøre sit for at opbygge et godt forhold til den kommende præsident og præge ham i præcis den retning.
   
   

  "Trump leder efter udenrigsminister som om, det var et reality-show - og med vilje"

   
  Går du også og spekulerer på hvem, som bliver Donald Trumps udenrigsminister?
  Så skal du først og fremmest se at få et liv, men bortset fra det - så er der faktisk en grund til, at vi er hooked, siger en producer af reality-shows, Seth Grossman, til The Huffington Post
  For Donald Trump går til sin jagt på en udenrigsminister fuldstændig som om, det var et realityshow, og Grossman mener ikke, at det er tilfældigt. Han sammenligner dynamiken i et show med den måde, som Trump finder en udenrigsminister på, og lighederne er klare - og Trump var da også i årevis vært for det populære realityshow "The Apprentice."
  I modsætning til tidligere præsidenter har Trump gennemført sin jagt på en udenrigsminister i fuld offentlighed, og det har stået på i tre uger. Navne er sevet ud, gættelege gennemført, og vi har også fået det legendariske billede af middagen mellem Trump og en af kandidaterne, Mitt Romney. Romney har været en arg kritiker af Trump, og det var overraskende, at Trump indkaldte ham til samtale om jobbet.
   
   
  "The Apprentice: Udenrigsministeren" - her er en meget anstrengt smilende Mitt Romney til jobsamtale under, hvad der ifølge en producer af realityshows minder umistænkeligt om et realityshow.
   
  "I øjeblikket er vi nået til det punkt, hvor Trump er ved at vælge vinderen. Vi kan ikke undgå at tænke på processen som et reality show frem for de politiske implikationer," siger Grossman.
   
  Blandt kandidaterne er tidligere borgmester Rudy Giuliani, senator Bob Corker, tidligere general David Petraeus, tidligere guvernør Jon Huntsman, tidligere NATO-chef James Stavridis og chefen for olieselskabet Exxon, Rex Tillerson. Plus Romney.
   
   
   
  Photo published for NY TIMES PUBLIC EDITOR: Some tweets from our politics reporters 'outrageous' and there 'ought to be...
   
  Offentlighedens redaktør på New York Times gik i går på Fox News og klagede over avisens journalister.
   
   

  New York Times redaktør: Vores journalister er for hårde ved Trump

   
   
  Liz Spayd er offentlighedens redaktør på New York Times, og hun mener, at avisens journalister er for hårde ved Trump. Hun tog i går det helt usædvanelige skridt at gå på Fox News og klage over dem. Hun mener bl.a., at journalisterne ikke kan holde deres personlige meninger ude af de sociale medier, og at den slags skal have konsevenser for dem.
   
  I interviewet navngav hun tre af dem - tre fremtrædende politiske journalister Peter Baker, Eric Lipton og Liam Stack - og hun nævnte bl.a. følgende tweet fra en af dem, Eric Lipton.
   
   
   
  Lipton beskriver her, hvordan Ivanka Trumps firma reklamerede for det armbånd, som Ivanka Trump havde på under et CBS-interview i sidste måned med familien Trump.
  Lipton skrev: "Det Hvide Hus som QVC (en TV-shoppingkanal, red.) Nu er det begyndt."
   
  Spayds optræden på Fox News har ført til en dramatisk diskussion på de sociale medier.
  For kritikerne bekræfter det, at journalisterne og især på New York Times netop er ude efter Trump, og omvendt protesterer kendte journalister mod, hvad de betrager som Spayds illoyalitet.
   
  Og med en smule relevans:
  Hvis der er nogle, som stadig stoler på meningsmålinger, så siger en ny måling, at 41 pct. af amerikanerne mener, at mediedækningen af Trump er for negativ. Og 43 pct. siger, at Trumps behandling af medierne er uacceptabel.
   

  Den republikanske valgmands kronik i New York Times: Derfor vil jeg ikke stemme på Donald Trump.

   

  Republikansk valgmand nægter at stemme på Trump

   

  Den amerikanske præsident bliver valgt af valgmænd, som er udpeget af de enkelte stater og i forhold til hvem, som vandt staten. Normalt er det blot en formsag, fordi valgmændene stort set altid stemmer på vinderen af staten.
  Men ikke i år. I år har valgmændene vist sig overordentligt troløse. Allerede under valgkampen meddelte to demokratiske valgmænd fra staten Washington, at de ikke ville stemme på Hillary Clinton, hvis hun vandt Washington. Det gjorde hun, og det fastholder de.
  I stedet vil de stemme på en moderat republikaner, og de har talt om John McCain og Mitt Romney.
  Og nu meddeler en af de republikanske valgmænd, at han ikke vil stemme på Donald Trump.
  Christopher Suprun skriver i et bevægende indlæg i New York Times, hvorfor han ikke kan få sig selv til at stemme på Trump.
  Han skriver bl.a.:
  "For 15 år siden - som brandmand - var jeg af en del af vores nations forsvar mod terrorangrebene 11. september. Angrebet og dette års valg synes måske urelaterede, men for mig bliver relationen mellem dem klarere og klarere hver dag. George W. Bush er en uperfekt mand, men han førte os gennem de tragiske dage efter angrebene. Hans lederskab viste, at Amerika er en stor nation. Det var også det sidste øjeblik, hvor jeg erindrer nationen forenet. Jeg betragter nu Trump være ude af stand til at forene Amerika, og i stedet graver han en kløft mellem os."
  Valgmændene mødes for at vælge præsidenten 19. december, og de tre ulydige valgmænds oprør får kun betydning, hvis de kan samle yderligere 267 valgmænd.
   
   
   

  Et par indledende bemærkninger

   
  Jeg troede, at det efter præsidentvalget var slut med blogging, i det mindste for et stykke tid. Og at roen ville falde over amerikanerne og resten af verden. Så meget for det, for begivenhederne vil det anderledes. Donald Trump mener tilsyneladende, hvad han sagde; han har samlet et interessant team af rådgivere og ministre, og uanset hvad og hvem - så er forandring i kortene. Både for USA og for resten af verden, som den nuværende Kina-turbulens også er udtryk for.
  Derfor tilbage til bloggen.
   
  Blot to indledende bemærkninger, så I har en fornemmelse af, hvor jeg står.
  For det første: Så længe jeg lever, vil jeg betragte Donald Trumps valgkampagne som en appel til nogle af de mest ubehagelige instinkter, og jeg vil ikke forsøge at normalisere eller bortrationalisere den. Den kampagne er præsident Trumps ophav, og historien begynder ikke nu.
  Men når det er sagt, så er han snart præsident, og det er relevant at fokusere på, hvad han gør nu og mindre på, hvad han gjorde, og det vil blive fokus her på bloggen.
  For det andet: Bloggen er min personlige blog. Det er mit personlige nyhedsvalg og mine personlige kriterier og vurderinger, og jeg forsøger at være objektiv, men jeg er ikke neutral. Jeg er den, som jeg nu engang er, og jeg er ikke Berlingske. Hvis I vil læse avisens holdning, så læs vores ledere eller læs kommentarerne fra min chefredaktør, Tom Jensen.
   
  Som altid - skriv, hvis I har kommentarer, spørgsmål, links, nyheder, og jeg bringer dem gerne, hvis de er relevante og lødige. Men bloggen er kurateret, og det vil sige, at intet kommer uden videre på.
  I kan bruge "kommentar" knappen her på siden eller skrive til hoi@berlingske.dk
   
  Så - "once more unto the breach, dear friends, once more..."
   
  God fornøjelse.
   
  Poul 
       
   
leveret af ScribbleLive Content Marketing Software Platform